Popis - Tatranská magistrála

Používateľov profilový obrázok
admin
Site Admin
Príspevky: 126
Dátum registrácie: So Jan 28, 2023 1:14 am

Popis - Tatranská magistrála

Príspevok od používateľa admin »

Najdlhším turistickým chodníkom v Tatrách je Tatranská magistrála pôvodne viedla z Podbánského až ku Bielym plesám pod Kopským sedlom. Prechádza južnými úbočiami Vysokých Tatier a jej dĺžka bola 46,25km. Chodník začínal na Podbánskom, pokračoval cez Jamské plesá na Popradské pleso, Sedlo pod Ostrvou, Sliezsky dom, Hrebienok, Zamkovského chata, Skalnaté pleso, Veľká Svišťovka, Zelené pleso a končil pri Bielych plesách – v mieste, kde stála bývalá Kežmarská chata.

Tatranská magistrála dnes
Označením Tatranská magistrála sa dnes rozumie červeno značený turistický chodník prechádzajúci južnými úbočiami Vysokých a Západných Tatier začínajúci na západnej strane Západných Tatier nad Jalovcom. Chodník smeruje na Okoličné, ústie Račkovej doliny a odtiaľ na Podbanské.

Na východnej strane bola tatranská magistrála predĺžená od Monkovej doliny v Belianskych Tatrách cez Ždiar na hrebeň Magury, do Malej Frankovej, Veľkej Frankovej až po štátnu hranicu, odtiaľ pokračuje do Poľska do Kacwinu a do dedinky Niźne Lapsze.

Tatranská magistrála v číslach
Tatranská magistrála je najdlhším súvislým turistickým chodníkom Tatranského národného parku. Jej celková dĺžka je okolo 100,3 kilometrov. Najnižší výškový bod dosahuje na Poľskom území, kde pretína výšku 562 m n.m.. Najvyšší bod dosahuje vo výške 2 046 m n.m za Sedlom pod Ostrvou smerujúc na Batizovské pleso.
www.tatryportal.sk
.
Zhrnutie trasy Jalovecká dolina – Ždiar
  • celková vzdialenosť: 83.2 km
  • stúpania spolu: 4321 m
  • klesania spolu: 4261 m
  • celkový časový odhad: 27:25
Tatranská_magistrála.pdf
Detailný rozpis trasy od Hiking.sk
(294.74 KiB) 19 stiahnutí
Napísať odpoveď

Návrat na "Tatranská magistrála - 100.3 km"